На центральному ринку у Тернополі на вулиці Живова та на ринку, що на вулиці Шептицького, поблизу приміської автостанції, у ці дні неабиякий ажіотаж: покупці закуповуються до Великодніх свят.
Вітрини і прилавки торгових місць закладені десятками найменувань м’ясо-ковбасних виробів, масла, сиру. Ковбасу, шинку і бочок домашнього виробництва продають також люди із сіл. У селян тернополяни можуть купити ще яйця, кисломолочний сир, масло, хрін – усе те, що будуть освячувати на Великдень. А ще у цей період на ринку багато пасок, баранців, плетених кошиків, серветок до них та різного декору на великодню тематику.
У порівняні з минулим роком, вартість деяких продуктів, які купують для освячення, стала вищою, деяких залишилась без змін, а деяких – зменшилася. Так, паски подорожчали на п’ять гривень: велика, вагою до 600 грамів, коштує 50-55 гривень, середня – 35-45, маленька – 20-25. Дещо зросли в ціні і м’ясо-ковбасні вироби: за кілограм шинки треба віддати 190-250 гривень, кілограм копченого сала – 115-160 гривень, кілограм ковбаси у кільці – 100-160 гривень, кілограм варено-копченої ковбаси – 110-170 гривень. Ціна сиру залишилася такою ж, як і минулого року, і коливається від 110 до 170 гривень за кілограм. Не подорожчало і масло: його можна купити за 90-140 гривень. А домашнє масло зросло в ціні на 20-40 гривень, цього року його продають по 180-200 гривень за кілограм. Домашній кисломолочний сир продають за стільки ж, як і минулого року: 60 гривень за кілограм. Не подорожчали хрін і барвінок, їх продають по 10 і 5 гривень за пучок, відповідно. Подешевшали на 6-8 гривень яйця з птахофабрики, які зараз коштують 15-17 гривень за десяток. А за десять домашніх яєць треба заплатити 18-20 гривень.
Скільки треба коштів, щоб зібрати набір продуктів до Великоднього кошика, і чи змінилася його вартість,
покладемо у нього такий же набір продуктів, як і минулого року. Це середня пасочка, вагою до 400 грамів, кільце домашньої ковбаси, палка варено-копченої ковбаси, які заважать приблизно по півкілограма, також по півкілограма шинки і бочку. Додамо десяток домашніх яєць, по 300 грамів домашнього кисломолочного і твердого сиру, 200 грамів домашнього масла, корінці хрону і барвінок. При розрахунку беремо максимальні ціни продуктів, вказані у цьому тексті. Таким чином, за продукти для великоднього кошика треба буде віддати 559 гривень, що на 63 гривні більше, ніж минулого року.
Ольга Трач
Фото автора