Ціна хліба на Тернопільщині може далі зростати, – прогнозують виробники. Серед причин збільшення цін – висока собівартість виготовлення хліба через збільшення ставки податку для підприємців і дорожчання енергоносіїв.
Тернопільська область належить до регіонів з високими цінами на хліб і хлібобулочні вироби, – констатує державна служба статистики. Причому місцеві виробники подають хліб дорожче, аніж підприємці з інших регіонів.
«Якість продукції з нашого регіону переважно вища, ніж привезеного хліба. Це підтверджували навіть іноземні експерти. І щоб виготовляти хліб високої якості, то треба і затратити більше. Тому і ціна виходить дещо вища, ніж у привезеного хліба. Було б добре, що споживач теж навчився розуміти такі речі і підтримувати місцевого виробника своєю купівельною активністю», – відзначає підприємець Іван Майка.
За інформацією державної служби статистики, середня ціна на хліб в нашому регіоні наразі сягає одинадцяти гривень, це майже на дві гривні більше, ніж у сусідніх областях. До слова, вартість основного продукту може і далі збільшуватися. Підприємці кажуть, що ціноутворення зумовлюватиме не лише собівартість виробництва, а й конкуренція на ринку.
Софія Романська