Як уже повідомлялося, 20 жовтня на одному з поліграфічних підприємств Тернополя правоохоронці виявили майже 1800 необлікованих бюлетенів та кліше. Цього ж дня до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено кримінальне провадження за частиною другою статті 158 ККУ.

Заступник начальника слідчого управління обласної міліції Сергій Осадця каже, що з початку розслідування цього кримінального провадження було проведено великий обсяг роботи. Що ж вдалося з’ясувати слідчим?

Опитавши членів і голів обласної та міської територіальних виборчих комісій, керівника та працівників топографічного підприємства, вивчивши вилучені службові документи, замовлення, наряди, слідчі встановили, що між обласною, міською ТВК та друкарнею було укладено угоди про друк виборчих документів. Обласна територіальна виборча комісія замовила 842 842 бюлетені, а міська – 181 695 бюлетенів. Кількість замовлених виборчих документів та поставлених на друк – співпадає. Проте в друкарській справі є так званий бракований продукт, що не відповідає кольоровому насиченню, чи є «посічення» на тексті, чи інші недоліки. Відповідно, такі бюлетені, які мали брак, були відкинуті і мали бути знищені.

Під час досудового розслідування з’ясувалося, що в договорі, підписаному між друкарнею та обласною територіально-виборчою комісією, були вказані порядок і дата знищення так званих неякісних бюлетенів та кліше. Відповідно, знищення бюлетенів мало відбутися у день їх отримання, а кліше – у переддень виборів, тобто 24 жовтня. Члени обласної територіальної виборчої комісії, які були присутні під час друку, запевняють, що дійсно цього ж дня було знищено тисячу неякісних виборчих документів. Оскільки територія підприємства велика, то 22 бюлетені, які були знайдені під час огляду правоохоронцями, могли десь загубитися.

Складніша ситуація з неякісними бюлетенями щодо виборів до міської ради та міського голови, яка й набула резонансу аж до закликів скасувати вибори. Як з’ясувалося, в договорі-замовленні не було пункту про терміни та порядок знищення бракованих бюлетенів. Від членів контрольної комісії міської ТВК правоохоронці отримали пояснення, мовляв, в усній формі домовилися з друкарнею знищити брак 20 жовтня (дана інформація перевіряється). Зрештою процес знищення того дня і відбувався, проте його не вдалося завершити через те, що на територію друкарні прибули учасники виборчого процесу.

Сергій Осадця пояснює, що законодавством чітко не визначено порядок та час знищення бракованих виборчих бюлетенів та кліше з яких вони друкуються. Це мав би обумовлювати договір, який підписує територіальна виборча комісія та поліграфічне підприємство, посилаючись на статтю 75 Закону України «Про місцеві вибори».

Зі свідчень керівника топографії, з території підприємства партіями ніхто зайвих бюлетенів не виносив. А ті, що були виявлені, не придатні до використання під час виборів.

До слова, сьогодні в слідчому управлінні розпочалася робота з перевірки кожного вилученого бюлетеня за участю експерта НДЕКЦ та фахівця друкарні. Останній має дати пояснення, чому кожен з майже 1800 виборчих документів вважається бракованим.

Досудове розслідування триває.