Доходи жителів Тернопільщини знижуються, рівень заборгованості та інфляції зростає. Ці тенденції загострюють проблему бідності у регіоні.

ЗарплатаМісцями не отримують заробітної плати дорожники. Боргують виплати також працівникам комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго». В області вже відбулося чимало протестів упродовж року.

«Для того, щоб освітянин отримав заробітну плату, дорожник повинен ці гроші заробити. Бухгалтерія має дорожнику нарахувати заробітну плату, податки, і лише після того соціальна сфера отримує заробітну плату. Але треба виробничій сфері заробити. І виходить, що дорожник по три по чотири місяці тяжко працює на дорозі і заробітну плату не отримує. Може не всі собі уявляєте, що значить бути дорожником під час зимового утримання доріг, коли тридцять градусів морозу, треба встати о другій годині ночі, підсипати і дати проїзд по дорогах. Стратегічна галузь народного господарства кинута державою напризволяще. Є спад виробництва практично наполовину. Двадцять мільйонів виконаних робіт не профінансовано. Там податки і все. І це не тільки в нашій області. Ми не мовчимо. Закидали владу нашими зверненнями кожного місця, проходили акції протесту. Це вже на рівні держави. Без результату», – розповідає голова об’єднаної профспілкової організації працівників шляхового господарства Володимир Липницький.

Ситуація на Тернопільщині є відображенням соціально-економічного стану держави в цілому, – констатують представники профспілок. Знижується рівень зайнятості в економіці. Відтак рівень безробіття зріс до десяти відсотків, а кількість безробітних досягла п’ятдесяти тисяч осіб.