Виступ муніципального духового оркестру «Оркестра волі», танцювального колективу, мажоретки з повітряними кульками, перерізання стрічки – таким було урочисте відкриття відновленого трьохстороннього годинника у центрі Тернополя.

– Ще за часів Австро-Угорщини на цьому місці стояв такий же годинник, – розповів міський голова Сергій Надал. – Це було улюблене місце тернополян – біля нього призначали зустрічі і побачення. Нажаль, у 1944 році годинник зруйнували. У нас виникла ідея відновити історичну справедливість. Цей годинник є своєрідним символом єднання поколінь – теперішнього і минулого.

Над тернопільським годинником працював майстер зі Львова Олексій Бурнаєв. Годинникар за час своєї діяльності виготовив уже 60 точних механізмів. Причому три його найоригінальніші витвори входять до «Спадщини світового годинникарства», який ведуть у Франції. Увійшов до цього переліку і наш трьохсторонній годинник. Відновлював його майстер, як зазначив Сергій Надал, за старими фотографіями і кресленнями, але з використанням сучасних матеріалів і технологій. Так, у годиннику встановлена навігаційна система, яка за допомогою супутника, виставляє точний час. У темну пору доби циферблат підсвічується. Сам механізм годинника працює від електрики. Основу, на якій встановили годинник також створили львівські скульптори, а відлили її у Тернополі. Виготовлено і встановлено трьохсторонній годинник за кошти меценатів.

Ольга Трач

Фото автора

годинникгодинникгодинникгодинникгодинникгодинник