Ранні овочі та фрукти: їсти чи не їсти?

На ринках Тернополя з’явилася велика кількість кавунів і динь. За кілограм кавуна просять від 3 до 3,5 грн. Та чи є ранні ягоди і фрукти безпечними? Адже, приміром, сезон кавунів розпочинається у кінці липня – на початку серпня.

На ринках міста проводиться ветсанекспертиза як рослинницької, так і тваринницької продукції. Якщо говорити про дослідження нітратів у овочах і фруктах, вони завжди присутні. Тут постає питання їх кількості у продукції.

«Овочі і фрукти поділяються на ранні і пізні. Відповідно, і концентрація нітратів у них різна. У ранніх тепличних овочах концентрація нітратів більша вдвічі, ніж у пізніх.

Найбільше нітратів накопичує зелень листова, буряк, картопля. Без нітратів і мінеральних добрив овочі рости не будуть. Навіть якщо люди використовують тільки перегній для підживлення рослини, вміст нітратів може перевищувати допустиму норму.

На даний час партія динь і кавунів, які завезені на ринки Тернополя, безпечна. Вміст нітратів у них не перевищує норми. Якщо для кавунів допустима норма до 60 міліграм на кілограм, то зараз рівень – 18-40. Для дині допустима норма концентрації до 90 міліграм на кілограм. Зараз дині також безпечні. Та кілька днів тому ми виявили на Алясці дині з вмістом нітратів 178 міліграм на кілограм. Це майже вдвічі більше норми. Диня була завезена з Херсонської області, партію не допустили до реалізації». – розповів начальник обласної державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Євген Синчак.

Якщо овочі і фрукти загрожують життю людини – їх утилізують. Недавно довелося утилізувати чорницю через підвищений вміст радіонуклідів.

До слова, найбільше нітратів – під шкіркою і біля корінців, тому овочі і фрукти краще чистити. Це зменшить кількість нітратів на 20-30%. На стільки ж зменшить кількість “хімії” замочування в холодній воді. При варінні картоплі кількість нітратів зменшується на 80%.

Не варто купувати пошкодженні продукти. У них нітрати перетворюються в ще більш небезпечні нітрити. Також фахівці рекомендують не купувати розрізані кавуни. Під дією сонця нітрати швидше перетворюються в нітрити.

Не варто також овочі і фрукти тримати довго, навіть в холодильнику. Спожити їх слід максимально швидко.