Черговий гастрономічний рекорд встановлять у Тернополі 8 липня. Відбудеться це в рамках фестивалю «Коропфест», який триватиме у місті 7-9 липня.
Декілька років його проводили у Коропці Монастириського району. Але згодом у селищі змінився міський голова і фестиваль перестали організовувати. Відновити його вирішили учасники «Гільдії рестораторів Тернопілля», але вже у Тернополі. Запросили на захід і гостей з Коропця. Тернопільські ресторатори сподіваються, що коропецькі господині приїдуть на фестиваль, щоб приготувати страви з риби. Та найголовнішою подією стане новий рекорд – найбільша кількість рибної юшки, приготовленої в одному казані.
– До події ми спеціально виготовили казан на 3 тисячі літрів юшки, – розповів Руслан Миронов, один з організаторів фестивалю. – Це величезна посудина 2,5 метри в діаметрі і заввишки 90 сантиметрів. Його буде тримати найбільший пересувний кран, який вдалося знайти в Тернопільській області. Готуватимуть юшку на відкритому вогні кращі кухарі наших ресторанів. На уху піде більше півтони коропа, півтони картоплі, 100 кілограмів цибулі, 100 кілограмів моркви, 10 кілограмів спецій тощо. В одного із учасників «Гільдії рестораторів» є свій ставок і коропа ми братимемо звідти. Юшка буде смачна і навариста, зробимо її на совість. Безкоштовно юшку зможуть скуштувати всі охочі, вистачить на всіх. Рекорд буде в суботу, 8 липня, десь після п’ятої вечора.
Під час попереднього гастрономічного рекорду на початку червня, на фестивалі «Галицька дефіляда» зробили найдовший торт в Україні. Тоді представник «Книги рекордів України» Лана Вєтрова заначила, що Тернопіль по праву може називатися гастрономічною столицею України. Адже саме в нашому місті зареєстровано найбільше гастрономічних рекордів. Тому представники Гільдії рестораторів і надалі встановлюватимуть нові рекорди.
Фестиваль буде цікавим не тільки рекордною кількістю рибної юшки. Кожен з представлених закладів готуватиме свою страву з риби. Зокрема, буде паелья з рибою, мадярська рибна юшка «Галасле», фарширована скумбрія, запечений короп, рибна юшка з білими грибами та інші.
Окрім кулінарної складової буде багато музики та різних розваг. Виступатимуть на фестивалі відомі гурти: «Ot Vinta», «Медовий полин», «Триставісім», «Чорні черешні», «Шосте чуття», «Чумацький шлях» та інші. Будуть танцювальні майстер-класи, запуск небесних ліхтариків та вогняне шоу. Діятиме дитяча локація і лекторій. Триватиме фестиваль 7-9 липня у парку імені Тараса Шевченка. Стартує він 7 липня з 15-ої години дня.
Ольга Трач
Фото автора
Програма фестивалю КОРОПФЕСТ
7 липня, п’ятниця
15.00 – Початок роботи фестивалю
17.30 – Дитяче містечко
18.00 – Танцювальні майстер-класи
19.00 – Лекторій
19.30 – гурт GLORIA BAND
21.00 – гурт ЧОРНІ ЧЕРЕШНІ
8 липня, субота
16.00-18.00 – Танцювальні майстер-класи
18.00 – Дитяче містечко
18.00 – Встановлення рекорду України – приготування 3000л рибної юшки (*Безкоштовне частування)
18.00 – гурт HERO IS COMING
19.00 – гурт ATLANTIC GARDENS
20.00 – гурт МЕДОВИЙ ПОЛИН
21.00 – гурт ТРИСТАВІСІМ
22.00 – Рекордний запуск НЕБЕСНИХ ЛІХТАРИКІВ
22.00 – OPEN-AIR під відкритим небом
9 липня, неділя
16.00-18.00 – Танцювальні майстер-класи
18.00 – Дитяче містечко
18.00 – гурт PAPER PLANET
19.00 – гурт ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ
20.00 – гурт ШОСТЕ ЧУТТЯ
21.00 – гурт OT VINTA
22.00 – ВОГНЯНЕ ШОУ