Тернопільські супермаркети та магазини змінюють цінники на курячі яйця. Якщо на початку серпня десяток коштував 5-8 грн., а на ринку за них просили 8-10 грн., то нині у магазинах ціна становить 11-13 грн., а на ринку – 18-20 грн.

Золоті яйцяЧим зумовлене подорожчання? Аналітики споживчого ринку пояснюють це кількома факторами. По-перше, сезонним здорожчанням, по-друге, вкотре збільшилася ціна на комбікорми, – пише газета “Свобода“.

Влітку курячі яйця були дешеві через перевиробництво цієї продукції і зменшення експорту. Щодо експорту, то, можливо, вже скоро Україна постачатиме яйця у країни ЄС. Днями закінчилася перевірка якості української продукції європейськими експертами. Хоча постачання яєць у Євросоюз також може призвести до їх подорожчання на внутрішньому ринку. Одне заспокоює – якщо здешевлення і не буде, подорожчання також сподіватися годі – ціна і так на цю продукцію висока.

Згідно з даними моніторингу Міністерства економічного розвитку та промисловості, цибуля та яйця подорожчали в Україні найбільше. З 30 серпня ціна на цибулю в Україні виросла на 10,2%, на картоплю – на 2%, капусту – на 1,3%, моркву – на 0,6%. Серед молочних продуктів найбільше подорожчало масло вершкове і молоко.

Але подешевшали цукор і соняшникова олія. Ціни на яловичину та свинину зменшилися на 0,3% та 0,2% відповідно. На 1,5% знизилась ціна на борошно та макарони.