Останнім часом в Україні і, зокрема на Тернопільщині, модно торгувати продуктами виготовленими у сусідній державі. Часто їх завозять без будь-яких документів та дозволів. Відділ з білоруськими продуктами нещодівно відкрили в торговому центрі “Подоляни” та кількох гастрономах міста.

КовбасаДеякі наші земляки радо купують такі продукти стверджуючи, що вони більш якісні, ніж українські. Не маємо підстав з ними погодитися чи заперечити. Але наступна інформація має стати пересторогою для споживачів, особливо для тих, у кого в сім’ях підростають діти.

Фахівці Россільгоспнагляду виявили в білоруських м’ясопродуктах небезпечні бактерії і мікроорганізми. Зокрема, в ряді м’ясопродуктів виявлені “мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми”, іншими словами, бактерії і цвілеві гриби, а в ковбасі виробництва брестських м’ясокомбінатів знайдені лістерії.

Лістерії – це паличкоподібні бактерії, здатні викликати у людей гостре захворювання лістеріоз. Поселяючись в організмі людини, лістерії вражають центральну нервову систему, лімфатичні вузли, печінка, можуть стати причиною загибелі новонароджених.

Раніше Росспоживнагляд повідомив, що харчові продукти, що поставляються до Росії з Білорусії, все частіше не відповідають вимогам якості та безпеки. З 240 зразків продуктів, вилучених фахівцями відомства в магазинах Московської області, небезпечною виявилася майже третину.

На жаль, нам не вдалося знайти результатів перевірки білоруських продуктів нашими вітчизняними компетентними органами. А чи проводяться вони взагалі? Громадськості Тернопільщини буде цікаво дізнатися про те, що завозять у нашу область від працівників Держстандарту, Санепідслужби та ветеринарного контролю.