Перевищення норми вмісту нітратів у 2,5 раза знайшли у турецьких кабачках та у півтора раза – в ізраїльській редисці. Ці ранні овочі продають у супермаркетах. А от у вітчизняних виробників вміст нітратів переважно в нормі, кажуть у санстанції.

– Безпечні для вживання помідори, огірки, цибуля, кабачки, кріп та петрушка з ринку, – повідомив заввідділенням гігієни харчування міської санепідемстанції Ірина Поліщук. – Перевищення рівня нітратів виявили лише у редисці. Там їх більше за норму у 1,2 раза.

У супермаркетах вміст нітратів у помідорах, петрушці, кропі, огірках та зеленій цибулі – у нормі або й нижчий. У ранніх овочах на Центральному ринку перевищень також не знаходили. Редиска, помідори, огірки й навіть полуниці – безпечні, каже фахівець. Однак надмірно захоплюватися ними не варто.

Кореспондент закупив для аналізу овочі та зелень у різних точках на території Центрального ринку та “за сіткою”. Відхилень від норми аналіз не виявив, хоча ринок „за сіткою” – стихійний. Тож лабораторія ветсанекспертизи не контролює у тамтешніх продуктах вміст нітратів.

– У цих помідорах рівень нітратів – 5,5 міліграма на кілограм. А допустима норма – аж 300, – каже заступник начальника обласної державної лабораторії ветсанекспертизи Наталія Остапів, вказуючи на екран приладу. – А от у цій редисці 679 міліграмів на кілограм, тоді як норма для неї – 2400.

У купленій нами зеленій цибулі прилад показав 55 мг/кг нітратів при нормі 800. В огірків, привезених із Романового Села, показник виявився тривожнішим: 221 мг/кг, тоді як норма – 400.

Також на ринку “за сіткою” ми знайшли полуницю – її продають лише в одному місці. За словами продавця, везуть її з Греції. За 600-грамову пластикову коробку ягід кореспондент заплатив 30 грн. У кожному її кілограмі, згідно з даними лабораторії, є 46 мг нітратів. Норма для полуниці – 60.

У підгнилому – більше нітратів

Усі продукти працівники лабораторії подрібнюють, зважують рівну кількість на точній електронній вазі, додають реактиви та занурюють у розчин детектори вимірювального апарату. Він і показує точний вміст нітратів на кілограм продукту. Кожен охочий може виміряти рівень цих речовин у куплених на ринку овочах. Для цього слід занести покупку у лабораторію у критому торговому павільйоні Центрального ринку.

Утім, її працівники щодня перевіряють переносними приладами вміст нітратів у продуктах на місці торгівлі. Продавцям дають висновок експертизи.

Аби переконатися, що вміст нітратів в овочах, які ви купуєте, не перевищує норми, слід вимагати у продавця висновок ветсанекспертизи про рівень нітратів. Якщо його немає, то товар ніхто не контролює.

– Ми забираємо проби овочів лише у продавців на Центральному ринку та на узбіччі вулиці Шептицького, – каже Наталія Остапів. – На ринку “за сіткою” та інших місцях стихійної торгівлі нітрати у продуктах не контролює ніхто.

Працівники лабораторії радять не купувати і підгнилих продуктів – у них рівень нітратів зазвичай вищий. Так, у помідорі з пом’ятими і потемнілими краями, який ми придбали, у лабораторії виявили вдвічі більше нітратів, ніж у свіжому.

Краще зачекати сезону

Показати висновок лабораторії про рівень нітратів на прохання кореспондента продавець редиски “за сіткою” не зміг.

– Хочете, купуйте, не хочете – ні, – відповів чоловік. – У мене хороша редиска. Я гарантую. Але того паперу нема.

Натомість на Центральному ринку після недовгих пошуків по кишенях продавець помідорів документ таки показала.

– Ось папір, а ось тут написано рівень нітратів, який виявила експертиза. А тут вказана норма, – каже жінка. – Як бачите, у помідорах рівень у багато-багато разів нижчий від норми. Так що їх можна безпечно їсти. Українських поки що немає. Ці з Туреччини везуть.

Та ласувати турецькими помідорами тернополяни не поспішають. Причина – високі ціни. За один такий томат на ринку кореспондент заплатив 3 гривні.

– Те, що вміст нітратів відповідає нормі, не означає, що ці продукти можна вживати у необмежених кількостях, – підсумовує заступник начальника обласної державної лабораторії ветсанекспертизи Наталія Остапів. Добова норма нітратів для дорослої людини – 5 міліграмів на кілограм маси. Дітям узагалі не варто давати ранніх овочів. Краще їсти ті продукти, сезон яких підійшов. Тоді це буде безпечно та корисно для здоров’я.

Замочити або відварити

Замочивши овочі в холодній воді на дві-три години, можна зменшити вміст у них нітратів. Безпечнішими стануть овочі, зварені у великій кількості води, розповідають у санепідемстанції.

– Значно зменшує вміст цих шкідливих речовин засолювання, квашення та консервування, – говорить заввідділенням гігієни харчування міської санстанції Ірина Поліщук. – У різних овочах нітрати збираються в різних частинах плоду.

У кабачках та огірках – у шкірці. А в буряках, редьці та редисці – у серцевині.

– Овочами з високим вмістом нітратів можна отруїтись, – каже пані Поліщук. – Посилиться виділення слини. Хворого буде нудити, він блюватиме або матиме пронос, болітиме живіт. При цьому необхідно звернутись до лікаря.

Не варто вживати ранніх овочів літнім людям, дітям та вагітним жінкам. Краще зачекати природних термінів дозрівання, але і тут є застереження.

– Сезонні овочі краще збирати після обіду та ввечері, – каже завідувач. – Наприклад, у салаті, щавлі, багаторічних видах цибулі кількість нітратів більша зранку та зменшується на 30-40 % до вечора. А в полуниці вміст нітратів менший у першій половині дня.

У їжу нітрати потрапляють разом з азотними добривами, які вносять у грунт.

Віталій Дерех, “20 хвилин”