Неякісні яйця вкотре стали причиною зараження сальмонельозом дітей на Тернопільщині. Нагадаємо, у Кременецькому районі в лікарні опинилося десятеро осіб з місцевого дошкільного закладу: дев’ятеро дітей та один кухар. У чотирьох захворілих лікарі підтвердили сальмонельоз. Захворювання підхопило троє дітей та працівник кухні.

Епідеміологи продовжують розслідування у Кременецькому районі, оскільки вогнище інфекції розширюється. «Діти, які захворіли, віком від чотирьох до шести років. Родом вони із села Гаї та сусіднього села Крижі. У дітей спостерігалася гарячка, нудота, блювота, пронос, біль в животі», – розповідає завідувач інфекційного відділення Кременецької районної лікарні Оксана Корнійчук.

Наразі стан здоров’я у дітей стабілізувався, – стверджують лікарі. Епідеміологи визначають джерело інфекції.

«Результати обстеження підтвердили наявність сальмонели. Це досить небезпечна інфекція. Дослідження ми продовжуємо, оскільки розширюються межі вогнища. Наразі стало відомо, що для харчування в садочку використовувалася немаркована продукція, а зокрема яйця. Сальмонельоз є зоонозною інфекцією, яку переносять тварини, а також птиця. Передається інфекція через вживання зараженої їжі», – пояснює завідувач відділу обласного лабораторного центру Марія Павельєва.

Окрім сальмонели, епідеміологи виявили кишкову паличку у фарші. Причиною називають порушення санітарних норм на кухні дошкільного закладу, а зараження сальмонельозом пояснюють вживанням немаркованих яєць.

До слова, сальмонельоз у Збаразькому дошкільному закладі також поширився через використання немаркованих яєць.

Софія Романська