Ціни більшості основних продуктів в регіоні відповідають європейським, – констатують аналітики. Зокрема, відносно дорогими залишаються хлібобулочні вироби, м’ясо та молочні продукти. Підвищення цін пов’язане з високими тарифами на енергоносії, – пояснюють виробники.

Нагадаємо, ціни на продукти в Україні не регулюються державою. Ціноутворення залежить в основному від ринкових факторів: попиту, пропозиції та конкуренції.

«По більшості позицій наші ціни вже на рівні європейських. До прикладу, вартість м’яса вперлася в межу купівельної спроможності. Наразі середня вартість кілограма м’яса, за висновками Держстату, 100 гривень за кілограм. Цей показник за рік підвищився майже на 19%. Українці витрачають на їжу 55 – 60% своїх доходів. Також в Україні люди їдять майже удвічі менше м’яса, ніж європейці. Оскільки Тернопільська область – регіон аграрний, тут дещо нижчі ціни на овочі порівняно із загальноукраїнськими показниками, також влітку спостерігається часткове зниження ціни на молочні продукти. Це пов’язано із сезонністю. Ближче до зими будемо спостерігати протилежну тенденцію», – відзначає представник незалежної аналітичної асоціації Павло Дорошенко.

Тернопільські виробники вважають, що ціни на продукти зумовлені високою собівартістю. До слова, при черговому зростанні вартості енергії, продукти також дорожчатимуть.

Софія Романська