Тернопільські ринки та супермаркети заполонили свіжою городиною та зеленню. Проте вживання цієї продукції може загрожувати здоров’ю, кажуть лікарі. Відтак перед тим, як купувати свіжі овочі та фрукти радять перевірити у продавців наявність документів, які підтверджують якість.

У Тернополі продають овочі з нітратамиОгірки, помідори, капуста, редиска, зелень – ці продукти є просто необхідними у весняно-літньому раціоні – відзначають дієтологи. Однак загрожувати здоров’ю може перевищений вміст нітратів.

«Весною можна урізноманітнювати свій раціон різними свіжими овочами та фруктами. У період посту ми також радимо їх споживати. Але потрібно пам’ятати про норму. Тобто вживати слід у помірних кількостях. Перед вживанням необхідно їх добре вимити. Також варто пам’ятати певні правила, як вибрати якісну продукцію. Овочі мають бути тугі на дотик. Щодо кольору, то огірок має бути темно-зеленим, помідори – насиченого червоного кольору. Якщо є якісь жовті плями, це вже має вас насторожити. Оскільки це означає погану якість продукції. Ще одна порада, як зменшити вміст шкідливих речовин у свіжих овочах – замочити їх у воді. Тепличну продукцію обробляють гербіцидами, і це допомагає їх позбутися. Якщо дотримувати цих правил, шкода здоров’ю зменшується», – каже лікар-терапевт Ірина Боровик.

Лікарі радять, обмежити вживання свіжих овочів і фруктів у дітей. Безпечним є вживання цієї продукції всередині літа.