Пряники у вигляді писанок, а також друковані пряники, які не псуються дуже довго, печуть тернопільські волонтери.  Печиво згодом продаватимуть, щоби заробити гроші на потреби бійців. Про це в ефірі “Ух-радіо” розповіла волонтер “Самооборони майдану Тернопільщини” Лілія Мусіхіна.

– Україна без писанки неможлива, але малювати писанки буде багато хто. А також, так чи інакше, кожна господиня готує  до Паски якусь випічку, всі мають дітей, хочуть їм щось подарувати. Ми вирішили напекти пряники у формі яйця і розмалювати, як традиційні українські писанки. Пряники забрали з пекарні, в школі народних ремесел їх оздобить Іра Кафтан, вона вміє розмальовувати пряники і майстер з писанкарства, тобто два в одному. Розписувати будемо білковими кремами з натуральними барвниками. Я знаю рецептуру, вони абсолютно натуральні. Далі ми запакуємо кожен пряник окремо, або по 2-3 пряника.

Розмальовані пряника – перша партія печива на продаж. Друга буде ще цікавіша. Печиво готуватимуть за давнім рецептом, замішуватимуть муку на гарячому меді.

– Колись я як етнограф знайшла цікавий рецепт, коли звичайні пряники мають невеликий термін придатності, то друковані медові пряники можуть стояти навіть рік. Їз робили дітям, які вчились далеко від дому. Вони не псувались, навпаки, там через місяць вони ставали м’якшими.  Дуже важко було придумати, що робити з формою, але погодились рівненські майстри допомогти. Вони вирізають нам ексклюзивні форми з геометричними фігурами.  Рецепт цих пряників простий – заварюється борошно на гарячому меду. Там тільки борошно, мед і сода. Пряники виглядають дуже красивими.

Пряники будуть продавати волонтери на ярмарку, який організують в Тернополі. Планують також продавати печиво біля церков на Вербну неділю.

Кошти, які отримають з продажу пряників, витратять на літню форму, і літні берці, білизну, футболки, ліки.

Джерело: Доба