Протягом десяти місяців 2010 року фахівці державного нагляду ДП «Тернопільстандартметрологія» провели 31 перевірку щодо дотримання вимог стандартів, норм та правил під час виробництва ковбасних виробів на підприємствах Тернопільщини.

Порушення виявлені на 28 з них (90 %). За цей період було перевірено 3,12 т ковбасних виробів вартістю близько 93 тис. грн., з них забракованими виявились 1,4 т продукції вартістю 51 тис. грн. (49 %). За результатами перевірок видано 19 приписів про заборону реалізації 21 нестандартної партії продукції та 39 приписів про заборону реалізації всієї продукції 47 найменувань.

На 5 перевірених підприємствах (16 %) були виявлені вади фізико-хімічних показників: перевищення масової частки вологи, наявність крохмалю, не передбаченого рецептурою. 7 перевірених підприємств (23 %) недотримувались вимог нормативної документації (НД) за органолептичними показниками: нерівномірно вимішаний фарш, неправильна форма батонів, також у їхній продукції були виявлені сухожилля та пустоти.

77 % порушень (24 підприємств) стосувалися порушень правил маркування: неправильне або неповне зазначення назви продукції чи її складу, номера нормативного документу, умов зберігання, інформації про поживну цінність та калорійність 100 г продукту, відсутність інформації про дату виготовлення та наявність чи відсутність ГМО.

Зокрема, в одному з місцевих ковбасних цехів перевірена партія ковбаси сиров’яленої «Святкова прима» в/с в кількості  50 кг, вартістю 1,75 тис. грн. Перевірка засвідчила, що ковбасні вироби не відповідали вимогам НД за органолептичними показниками (у фарші було виявлене сухожилля) та ст. 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» за маркуванням (на оболонці склад продукту вказаний не в порядку переваги складників, відсутня дата виготовлення). На підприємстві були відсутні протоколи випробувань продукції на наявність чи відсутність ГМО та нормативні документи на основну сировину (м’ясо, сіль, нітрит натрію). За результатами перевірки суб’єкту господарювання заборонена реалізація нестандартної партії продукції, заборонена реалізація всієї продукції (ковбаси сиров’яленої «Святкова прима» в/с). До підприємства застосований штраф, винна особа притягнута до відповідальності.

Під час перевірки одного з приватних підприємств області (ковбаса  варена «Молочна» в/с) у його продукції виявлені вади маркування: на оболонці неправильно вказані назва продукту та нормативний документ, за яким її виробляють, в складі продукту вказані інгредієнти, які не передбачені рецептурою (перець чорний, цукор білий, перець духмяний, горіх мускатний), відсутня інформація про дату виготовлення та  наявність чи відсутність ГМО. Продукція не була підкріплена протоколами випробувань на наявність чи відсутність ГМО, висновком санітарно-епідеміологічної експертизи та нормативними документами на основну сировину (м’ясо, сіль, нітрит натрію).

За результатами перевірки підприємству заборонено реалізацію всієї продукції двох найменувань, до підприємства застосований штраф у розмірі близько 2 тис. грн., на приватного підприємця накладений адміністративний штраф на суму 510 грн.

Загалом з початку року за встановлені факти реалізації нестандартної продукції до виробників застосовані штрафи на загальну  суму 33 тис. грн. На 11 винних осіб за  встановлені адміністративні правопорушення накладені адміністративні штрафи, пише Про все