Перший Кулінарний Кубок Західної України з успіхом пройшов у Тернополі. Позмагатися за звання найкращого приїхали 60 кухарів та су-шефів з Києва, Дніпра, Одеси, Харкова, Чернігова, Львова, Чернівців, Івано-Франківська, Луцька, Рівного, Трускавця, Кам’янського, Тернополя та інших міст України. Особливістю заходу стало те, що у всіх стравах учасники обов’язково мали використати рибу, адже Кубок проходив в рамках фестивалю «КоропФест».

Учасники заздалегідь обирали номінацію, у якій демонстрували свої вміння. Були кухарі, які виступали тільки в одній номінації, а були такі, що обрали два-три види страв. Усього їх було п’ять: «Холодна закуска», «Салати», «Гаряча закуска», «Перша страва» та «Основна страва». За умовами конкурсу на приготування кожної страви давали 45 хвилин. Кухарі готували по дві порції: для дегустації та для презентації. Журі, до якого увійшли найкращі шеф-кухарі та бренд-кухарі України, оцінювали вигляд страви, її смак та чистоту при приготуванні. За кожну з трьох позицій нараховували відповідну кількість балів. Максимально учасник міг набрати 100 балів.

За результатами першого дня змагань, тернополяни виявилися найкращими у приготуванні салатів. Перше місце дісталося Надії Поворозник. Друге та третє зайняли Зубик Олег і Струтинська Ірина. Окрім цього, тернополянин Василь Трофіменко зайняв друге місце за приготування першої страви, а Ірина Струтинська  – основної страви. Перше місце у номінації «Холодна закуска» взяла Марія Христич з Києва. «Гаряча закуска» найкраще вдалася Ярославу Ляшуку зі Львова. Ще один львів’янин Михайло Залевський виборов перше місце одразу у двох номінаціях: «Перша страва» та «Основна страва». Наступного дня переможці кожної номінації зійшлися у фіналі Кубку – номінації «Чорний ящик». У «Чорному ящику» був набір продуктів, з яких кухарям за 15 хвилин треба було придумати рецепт і за наступні 45 хвилин приготувати страву. Найкраще впорався із цим завданням Михайло Залевський зі Львова.

Володарі призових місць отримали Кубки у вигляді ножів, які спеціально для конкурсу виготовив тернопільський художник Сергій Кузнєцов. Також міський голова Сергій Надал нагородив їх  сертифікатами, медалями та цінними подарунками. А Михайло Залевський отримав ще й сертифікат на навчання у Кулінарній академії Асоціації кухарів України та безкоштовну поїзду в Одесу на Супер Кубок України з Кулінарії 2018. Організатори Кубку висловлюють подяку усім партнерам, учасникам та суддям, які підтримали проведення заходу.

Ольга Трач

Фото надані організаторами Кубку