Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву й усім вірним Тернопільської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Єпископ НесторДорогі браття і сестри!
Христос воскрес!

Ось і закінчився Великий піст! Ми радісно зустріли найвеличніше і найрадісніше для кожного православного християнина свято – Світле Христове Воскресіння.

Піст називають весною духовною, бо як хлібороб навесні очищає землю від сміття, так і ми очищували свою душу від всякої нечистоти і скверни. Як Господь поливає землю дощами, так і ми омивали свою душу сльозами покаяння. Як хлібороб кладе в землю насіння, щоб воно виросло і принесло великий плід, так і ми, отримавши Святе Причастя Тіла і Крові Христових, повинні принести плід стократно своїми добрими ділами і благочестивим життям. Нарешті сьогодні ми побачили ясне Світло, що просвічує кожну людину, яка приходить у світ (Ін. 1: 9), – Воскреслого Христа і Спасителя нашого.

Воскресіння Христове – переломний момент всієї історії людства. Воно відкрило для людини шлях на Небеса. Недивно, що Апостоли, вийшовши на проповідь, сповіщали не про Різдво Христове, не про Його страждання, а саме про Воскресіння. І те, що їхні слова правдиві, що це ніяка не вигадка, Апостоли засвідчили своїми мученицькими смертями. Чуючи про Воскресіння Христа, багато людей приходили до Церкви, каялися, змінювалися, самі ставали ревними проповідниками Воскресіння Христового.

Усе, що ми бачимо навколо: і Церква, і християнські цінності, і мистецтво християнських народів, і культура й мораль, – усе це існує завдяки тому, що Христос воскрес. Якби Ісус Христос був просто мандрівним філософом і вчителем моралі, як це хочуть представити деякі противники Христа, які хоч і визнають Його історичною особою, але відкидають Його Божество, – нічого цього не було б. Жодне моральне чи філософське вчення не може повністю змінити світ. Тільки Слово Боже, яке виходить з Уст Божих, може чинити великі діла, які не під силу людині (пор. Іс. 55: 10-12).

Воскресіння Христове змінює світ. Першими воно змінило Апостолів, які до того як Христос воскрес не завжди розуміли проповідь Христа про Його Небесне Царство, під час страждань боялися та ховалися, але після Воскресіння сміливо пішли проповідувати. Далі проповідь Апостолів про те, що Христос воскрес із мертвих, почала змінювати також інших людей, які ставали християнами і приєднувалися до Церкви Христової. Воскресіння Христове міняло цілі держави, які до цього жили в розпусті, аморальності та плотських насолодах. Просвітлені світлом Христового вчення, змінювалися народи та їх правителі. Так це було, зокрема, зі святим Рівно­апостольним князем Володимиром. Увесь світ очищається від гріха і скверни Воскресінням Христовим. Світло Христове просвітлює всіх.

Дорогі браття і сестри! Ми з вами радісно зустріли Воскресіння Христове, яке змінює світ і всіх людей, направляючи їх до добра і до Бога. Настав найкращий час, щоб і нам змінюватися. Впродовж посту ми очистили себе від скверни гріха, але тепер нам потрібно на підготовленій ниві наших сердець і душ виростити прекрасний плід побожного християнського життя.

На жаль, ми дуже часто забуваємо, що християнином потрібно бути не тільки в храмі під час богослужіння, а й кожної миті нашого життя. Наше суспільство, наша держава, та й увесь світ, який нас оточує, – це все дар Божий для нас. І якщо ми любимо Бога, то мусимо цей Його дар цінувати. Ми стараємося не смітити у своїх оселях, але маємо не смітити також на вулицях наших міст і сіл чи на природі. Ми стараємося не навчати дітей поганого словом, але подаємо їм поганий приклад своїм життям. Ми уважно слухаємо проповідь у храмі, але, вийшовши з нього, не живемо так, як потрібно жити православному християнинові. Ми часто любимо нашу державу, наш народ тільки на словах, поки від нас не вимагається щось для України зробити. А коли треба докладати зусилля, щоб змінити своє життя до кращого, або коли потрібно чимось пожертвувати, починаємо шукати когось, хто зробить це за нас. Навіть війна і російська окупація, яка вже два роки триває на сході нашої держави, залишила багатьох людей байдужими, не готовими щось зробити, щоб не допустити ворога далі.

Дорогі браття і сестри! Православний християнин не може бути байдужим чи меркантильним. Апостоли та мученики так любили Христа Спасителя, що йшли на страждання і смерть, щоб перебувати з Ним в Його вічному Небесному Царстві. Наші українські воїни так люблять Україну, що віддають за неї свої життя. І всі ми теж не маємо бути байдужими ні до Бога, ні до України. Байдужість до Бога, віра в Нього лише на словах, формально, без жодних зусиль, щоб змінитися, перемогти гріх, призведе лише до втрати нашого живого зв’язку з Богом і духовної загибелі. Також якщо ми будемо любити Україну лише на словах, не змінюючись, не жертвуючи заради неї нічим, чекаючи лише, що хтось інший для нас зробить – і вона стане сильною і процвітаючою, а ми в цей час будемо дбати лише про власне благополуччя, тоді наша держава може зовсім загинути. Тому не будьмо байдужими. Нехай наші серця палають любов’ю до Бога і України, а справи наші й зусилля нехай будуть направлені на спасіння для наших душ і краще майбутнє для нашого народу.

У ці святкові дні вітаю з Воскресінням Христовим усіх священнослужителів нашої єпархії, священиків, дияконів, чесне чернецтво. Вітаю обласну і місцеву владу, воїнів Збройних Сил та добровольчих батальйонів, волонтерів і всіх, хто дбає про захист нашої Батьківщини перед лицем окупанта. Вітаю всіх православних християн, усіх жителів нашої області. Нехай Воскресіння Христове воскресить наші душі до праведного життя з Богом і дарує нашій Українській державі мирне і спокійне життя.

Благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, Який дарував нам Своє благословення, нехай завжди перебуває з усіма нами!

Воістину Христос Воскрес!

Нестор,
архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький