Другий фестиваль їжі та задоволення «Вуличний ринок» триває у Тернополі. Як і першого разу, він розгорнувся на території парку імені Тараса Шевченка. Пригощають тернополяні гостей міста не тільки представники різних закладів громадського харчування, а й початківці, які тільки випробовують свої сили і можливості у куховарській і кондитерській справі. Дехто вже вдруге бере участь у заході, а дехто вперше, і їхнє починання користується попитом.

вуличний ринок Тернопіль 28.08.2015– Наша точка називається «Трава» і її девіз: «Свіжа їжа», – розповідає Ольша Шимків. – Цю ідею придумали разом з дівчатами-пластунками: вирішили пропагувати здоровий спосіб життя. Продаємо тільки салати із зелені та сирих овочів і фруктів і один вид смузі. Салати робимо з руколи, шпинату, квасцю, айсбергу. До їстівних трав додаємо полуницю, грушу, яблуко,огірок, моркву, бринзу, пармезан, горіхи, насіння соняшника,кунжуту, імбир, сухофрукти. Заправляємо салати медом, соєвим або бальзамічним соусом. Є два салати, у які додаємо готове м’ясо курки. Смузі робимо зі шпинату, апельсинового соку і банану. Якщо у закладах в центрі міста салати коштують 40-50 гривень, то у нас – 25. А за порцію смузі просимо 20 гривень. Усі інгредієнти для салатів і смузі закуповуємо на гуртовнях і ринках.

Хлібці та крекери із насіння льону з овочами або фруктами і прянощами, а також корисні солодощі для дітей і дорослих пропонує відвідувачам фестивалю тернополянка Наталія Білоус.

– Це продукти для людей, які свідомо ставляться до вибору свого раціону, і не їдять абищо, – розповіла жінка.- Єсмаколики для сироїдів,веганів, вегетаріанців, для дітей, для діабетиків, є солодощі без цукру – з медом. Все натуральне:з ягід, насіння, горіхів, фруктів. Наприклад,є козинаки з кунжуту та насіння соняшника з додаванням фініків і бананів. Суміш формують у вигляді паляничок і висушують у гідраторі. Температура у цих пристроях не піднімається вище 40градусів, тобто при приготуванні зберігаються всі корисні речовини, вітаміни, мікроелементи. Такі солодощі довго зберігаються, їх люблять діти. Є ще енергетичні батончики з перемелених сухофруктів і горіхів.

Прихильники звичайної, смачної і калорійної їжі також можуть вибрати для себе страви до смаку. На фестивалі є вареники, ковбаски, реберця, пироги солодкі і солені, різноманітна випічка і десерти. Один із закладів пропонував плов, шурпу по-бахчисарайськи, лагман.

Окрему локацію на фестивалі зайняли волонтери Логістичного центру допомоги бійцям АТО. Вони привезли не тільки військову польову кухню, а й військову техніку. Бойові машини викликали неабиякий інтерес у малечі. Щодо кухні, то готували волонтери куліш солдата, військову бараболю, ковбаски і рибу на грилі. Пригощали м’ясом фрі, овочевим пирогом, салатами овочевим і грецьким, мохіто, узваром, трав’яним чаєм, шоколадним тортом, бісквітом зі сливами та іншими смаколиками.

Ольга Трач

Фото автора

 20150828_0211     20150828_0234вуличний ринок Тернопіль 28.08.2015вуличний ринок Тернопіль 28.08.2015вуличний ринок Тернопіль 28.08.2015вуличний ринок Тернопіль 28.08.2015