У більшості європейських країн напередодні свят торгові центрі влаштовують передсвяткові знижки для покупців, але в Україні ситуація протилежна. Підвищений попит зумовлює зростання цін. Це пов’язано лише з бажанням підприємців – більше заробити, – відзначають експерти.

ринок, ковбаса, шинка, м'ясо, базарЗа нашими підрахунками, Великодній кошик вартуватиме до півтисячі гривень. У передсвяткові дні експерти зафіксували суттєве підвищення цін на окрему продукцію.

«Було зафіксовано підвищення цін на хлібобулочні вироби. Подорожчали окремі види хліба, пасхальна випічка на 8%. Також зросли в ціні яйця. Наразі вартує цей продукт гривню і п’ятдесят копійок. Хоча, зазвичай, весною спостерігалася тенденція до здешевлення яєць. Цьогоріч подорожчали в основному домашні яйця. Частково зросла в ціні також молочна продукція, зафіксовано 10-15%. Стабільно високою залишається ціна свіжих овочів, фруктів і солодощів. Щодо прогнозів, то далі можливе зростання ціни цукру. А якщо врахувати незначні запаси солодкого продукту в області, то можливе навіть суттєве підвищення цін. У нас зараз відсутня інспекція, яка б регулювала ціни. В Україні ринкова економіка і ціни пов’язані переважно із попитом і пропозицією на ринку», – відзначив експерт з економічних питань Юрій Бойчук.

Експерти сподіваються, що вплинути на тенденції ціноутворення може лише конкуренція. Відтак на тернопільських ринках, а також в магазинах очікують прихід імпортної продукції.