На Тернопільщині планують розширити посіви цукрових буряків і відновити роботу непрацюючих заводів. Аграрії сподіваються, що вже наступного року виробництво цукру зросте, як мінімум, на третину. Однак це не означає, що солодкий продукт не дорожчатиме.

У Тернополі цукор дорожчаєЦього року в області запрацювали цукрові заводи у Чорткові, Хоросткові та Збаражі. Має відновити роботу також і цукровий завод у Козові. Наразі заводи переробили 533 тис. тонн буряків і виготовили майже 90 тис. тонн цукру.

«Для роботи всіх цукрових заводів області не вистачає сировини. Цього року у регіоні зібрали 366 тис тонн цукрового буряка – це 44% до площ збирання, і ще плануємо зібрати понад 900 тис. тонн. За попередніми прогнозами, заводи Тернопільської області вироблять 155 тис тонн цукру, а це на 20% більше, ніж минулого року. Для нашого регіону важливо, щоб всі цукрові заводи працювали. Оскільки це додаткові надходження до бюджету. Однак, для того, щоб відновити роботу усіх заводів, які маємо в області, треба розширювати виробництво. Відтак у планах щодо наступного року – збільшити посіви цукрових буряків», – розповідають у департаменті агропромислового розвитку ОДА.

Однак зниження ціни на цукор аграрії не передбачають. Скоріше за все, солодкий продукт подорожчає ще цього року. За словами виробників, підвищення ціни вимушене, це пов’язано із собівартістю виробництва.