Уже роками жителі Тернопільської області змушені витрачати найбільшу частину своїх доходів на харчування. За останньою статистикою, на купівлю харчів і напоїв домогосподарства нашого краю тратять 44,5% грошових доходів. Такий показник свідчить про зубожілість населення, адже, віддавши половину грошей, щоб прогодуватися, сім’я не може дозволити собі повністю задовольнити інші потреби.

гроші, бідністьТакі речі, як відпочинок, покупка побутової техніки та й навіть оновлення гардеробу для багатьох стають розкішшю. Витративши майже половину доходів на харчування, середньостатистична сім’я на Тернопільщині віддає 39,3% на непродовольчі товари та послуги, 9,2% йде на оплату житла, комунальних послуг, 7,6% – на одяг і взуття, 5,6% – на транспорт. На охорону здоров’я припадає 5,0%; 3,0% витрачають на зв’язок. 2,8% доходів йдуть на покупку алкоголю та цигарок. Те, що залишається (13,4%), домогосподарство витрачає на особисте підсобне господарство, допомогу родичам, ремонт, будівництво тощо.

Головне управління статистики у Тернопільській області провело дослідження. Домогосподарствам області пропонувалося віднести себе до певного класу. У результаті більше домогосподарств (60,9%) віднесли себе до бідних, до небідних, але ще не до представників середнього класу – 38,8%. Середнім класом вважають себе лише 0,3% домогосподарств, і жодна сім’я не віднесла себе до заможних.

Щоб не почуватися бідним, тернополяни вважають, що дохід у місяць одного члена домогосподарства повинен складати 4700 – 5100 гривень та більше. А скільки ж насправді заробляємо? За підрахунками статистиків, середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у жовтні 2014 р. становила 2581 грн. Це у 2,1 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (1218 грн.). Порівняно з жовтнем 2013 р. розмір заробітної плати збільшився в середньому на 7,2%. Найбільш оплачуваними були працівники фінансової та страхової діяльності – 4202 грн., найменший розмір заробітної плати спостерігався на підприємствах з тимчасового розміщення й організації харчування – 1491 грн.

Індекс споживчих цін (індекс інфляції) у січні – жовтні 2014 р. по області становив 119,9%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 19,2%. Найбільше (на 49,0% та 34,4%) зросли ціни на фрукти та цукор. На 30,0% стали дорожчими м’ясо та м’ясопродукти, у т.ч. птиця – на 41,3%, яловичина – на 38,7%, свинина – на 35,4%. Риба та продукти з риби подорожчали на 26,3%. Крім того, на 20,6–16,1% подорожчали хліб, олія соняшникова, макаронні вироби та яйця; на 11,0% та 8,4% – масло та сири. Водночас на 20,5% подешевшали овочі.

Олена Бойчук, “Номер один