Грека на Тернопільщині має подешевшати. У результаті цьогорічного урожаю вдалося зробити великі запаси цього продукту. Свіжа гречка вже почала поступати у магазини і на ринки краю. Собівартість виробництва дозволяє суттєво знизити ринкову ціну на цей продукт, – кажуть експерти.

гречка, цінаНагадаємо, ціна гречки підвищувалася до п’ятдесяти гривень за кілограм. Це наслідок спекуляції. Однак нині ситуація дещо змінилася. В окремих магазинах гречка вартує від двадцяти п’яти гривень за кілограм.

«Хочу звернути увагу жителів області, ніяких фундаментальних підстав, окрім інших, пов’язаних з аграрним ринком не існує. В Україні гречки більше, ніж достатньо для забезпечення потреб місцевих жителів. Тому все, що відбувається з ціновим діапазоном, це результат спекулятивних технологій. У контексті виробництва, ніяких об’єктивних причин для зростання ціни немає. І ми вже починаємо спостерігати тенденцію, коли ціна на гречку йде до низу. Думаю, ціна на гречку може знизитися до вісімнадцяти гривень за кілограм, або й ще нижче», – каже керівник аграрного підприємства Ігор Бойчук.

Ринковий ажіотаж завжди призводить до збільшення ціни, – кажуть продавці. Відтак тернополянам радять масово не скуповувати цей продукт. Адже гречки в країні достатньо.