У передсвятковий час лікарі нагадують про необхідність міри у споживанні їжі. Оскільки перевантаження шлунку погіршує не лише самопочуття, а й стан здоров’я.

На Західній Україні прийнято на свята готувати багато страв. Так склалося історично, – кажуть етнографи. Оскільки понад сотню років тому люди обмежувалися в їжі під час буднів, щоб приготувати святковий обід. Крім того релігійні традиції передбачають приготування великої кількості страв.

«Настав період Новорічних і Різдвяних свят. Це час, коли кожна родина збирається за одним столом, де є багато різних страв. Це дуже гарна традиція. Але треба також пам’ятати про міру, а також які продукти можна вживати разом, які поєднуються, а які не поєднується. Наприклад, якщо господиня поставила на стіл і рибні, і м’ясні страви, то це не означає, що одне, і інше треба їсти. Треба обрати, або м’ясо, або рибу. Якщо страва містить і білки, і жири, і вуглеводи. Вона також важко засвоюється організмом. Хоча більшість страв сучасних і містять різні складники, що важко перетравлюються. У будь-якому випадку важливо мати міру у їжі, особливо увечері», – розповіла лікар обласного «Центру здоров’я» Ірина Гричук.