«КоропФест-2012» відбудеться у неділю в Коропці. Цього року тут приготують короп-гігант, викарбують ювілейну монету і пригостять коропом за унікальним рецептом графа Бадені.

Не побувавши на «КоропФесті», ви так і не дізнаєтесь, скільки страв можна приготувати із коропа. Рибні січеники, товченики, вареники, рулети, короп запечений, фарширований горіхами і чорносливом, тушений із овочами, смажений, вуджений, маринований і навіть квашений. Близько сотні найменувань рибних страв представляють зазвичай коропецькі господині.

–         З усіх кулінарних шедеврів створять короп-гігант, – повідомив заступник голови оргкомітету фестивалю Михайло Пілецький. – Усю приготовану рибу виставимо на один величезний щит – спочатку на огляд, потім на дегустацію. Частину коропів виставлять на аукціон. Вилучені кошти підуть на потреби громади – придбання лавочок або освітлення вулиць населеного пункту.

Організатори очікують, що хтось із рибалок, які візьмуть участь у рибальському змаганні, виявить бажання показати свій кулінарний майстер-клас, а також сподіваються на ексклюзивний рецепт коропа. Ще однією родзинкою фестивалю буде приготування коропа за рецептом графа Бадені (на подвір’ї маєтку австрійського шляхтича відбувається дійство, – прим. авт.)

–         Рецепт жителям селища свого часу вдалося дізнатися від бабусі (вже покійної), яка служила у графа, – розповідає Михайло Пілецький. – Особливий він тим, що використовують козяче м’ясо, сметану, яйця, масло.

Під час фестивалю із міді, алюмінію, мельхіору та бронзи рівенські майстри викарбують ювілейну монету, присвячену V-му «КоропФесту».