Оптимістичні прогнози щодо вартості цукру та гречки дають у департаменті агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації. Зазначають, що цих продуктів вироблено в Україні більше, ніж споживається, тому дефіциту їх не буде, а ціна буде стабільною.

Цукор– Вже є офіційна статистика, щодо валового збору гречки в Україні, – сказав Віталій Луй, директор департаменту агропромислового розвитку ТОДА. – Тому хочу всіх заспокоїти: гречки вироблено більше, ніж споживається в Україні, тому жодного дефіциту цього продукту не буде і не буде тенденції до зростання її вартості. Вже розпочався сезон цукроваріння і у найближчі 3-4 місяці цукор буде найдешевший в році. Цукру буде вироблено більше, ніж минулого року. Посівні площі цукрового буряку на 4 тисячі гектарів більші, тому цукор буде за нормальними цінами, і не буде серйозно зростати. Все має бути стабільно.

Віталій Луй також пояснив чому місцеві цукрові заводи закуповують буряк у Волинській області.

– Компанія «Агропродсервіс» підписала договір на постачання цукрових буряків з Волинської області, – підтвердив посадовець. – І це добре, тому що наші заводи будуть мати більші об’єми переробки і собівартість їхньої кінцевої продукції буде нижча. Те, що цукровий буряк завозиться з інших областей до нас на переробку – це позитивний факт. По деяких заводах змінилися власники, і вони тільки налагоджують співпрацю з фермерами. Чи буде цукровий завод купувати сировину в Тернопільській області, Рівненській, Хмельницькій, Івано-Франківській – це справа їхня особиста, справа бізнесу, де їм вигідніше, дешевше купувати, там вони і купують. Думаю, після цього сезону набагато більше буряка буде посіяно і вирощено в Тернопільській області. Але сільгоспвиробники самі обирають пріоритети: можуть заробляти на цукровому буряці, на пшениці, гречці, кукурудзі, це їхній вибір, технології, плани.

Ольга Трач