Тернопільські ринки заповненні ранніми овочами та фруктами. Кожного покупця цікавить їх якість, зокрема вміст нітратів. Чи безпечно їсти овочі та фрукти з тернопільських ринків, перевіряли у лабораторії.

Тернополянка Марія Поліщук отруїлася ранніми помідорами. Жінка каже, що купувала овочі на тернопільському ринку: «Не знаю, як там з вмістом нітратів, не дізнавалася, але отруєння було досить серйозне».

Експерти кажуть, що ріст ранніх овочів і фруктів стимулюють хімічними речовинами. Накопичуються нітрати шкірці плодів.

«Якщо хочете вберегти дитину від шкідливих речовин, то знімайте шкірку з ранніх овочів і фруктів, перед тим, як годувати дитину. Дорослі теж можуть робити так. Оскільки шкідливі речовини накопичуються переважно у шкірці. Ми досліджуємо регулярно овочі та фрукти на вміст нітратів. вже реєстрували перевищення вмісту нітратів у картоплі, капусті, помідорах. Раніше було у полуницях. Зараз можна сказати, що вживати полуниці безпечно, бо вже сезон. Перевищення вмісту нітратів немає. Небезпечними для здоров’я є нітрити, які утворюються з нітратів. Ми постійно робимо аналіз ранніх овочів і фруктів. Продавцям даємо відповідні документи, які підтверджують якість продукції. Тому щоб бути впевненим, краще запитати про цей документ», – розповіла лікар з проведення ветсанекспертизи Наталія Остапів.