Події на Тернопільщині, у місті Чорткові на парафії храму Преображення Господнього, які розпочалися в неділю 7 листопада о 8 годині ранку, спричинили велике занепокоєння серед парафіян храму та у всіх храмах УГКЦ Чорткова, повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

Як повідомили у Бучацькій єпархії УГКЦ, члени так званої «групи Догнала» («підгорецькі монахи») намагалися захопити храм Преображення Господнього у Чорткові. В акції захоплення брали участь дві особи, які є виключені з Католицької Церкви: Василь Гітюк та Ричард Шпіржік, а також близько 20 сестер-монахинь, які підпорядковуються самозванним «єпископам» «групи Догнала» і ще кілька осіб, які приїхали з ними.

У зв’язку з поширенням невірної інформації про УГКЦ та намагання «підгорецькими отцями» захопити парафію Преображення Господнього у Чорткові та закорінитися в ній, Управління Бучацької єпархії УГКЦ написало офіційне звернення до парафіян, у якому наголосило, що «підгорецькі отці» перебувають під великою екскомунікою (виключення з Католицької Церкви), що забороняє їм будь-яке священнодіяння.

Прес-центр бучацької єпархії УГКЦ повідомив, на допомогу членам «групи Догнала» захопити храм приїхав «Неоплан» зі Львова з «бойовиками» (біля 50 осіб).

Як йдеться у повідомленні, вірні всіх парафій УГКЦ міста Чорткова, які були зібрані біля храму, витіснили лжепророків із прилеглої до храму території. Люди висловили своє рішуче бажання, щоб вони покинули місто Чортків. Під час випровадження на автостанцію, «бойовики» від «групи Догнала» зрозуміли, що вони не можуть нічого вдіяти проти чисельно зібраних мешканців, а тому спровокували сутичку. Двоє вірних отримали травми середньої важкості: струс мозку, численні гематоми та на даний час перебувають в місцевій лікарні. На автостанції «непрохані гості» вели себе неадекватно, не бажали заходити до автобуса, фанатично зазомбовані своїми провідниками, призивали ім’я Ісуса. Завдяки правоохоронним органам членів «групи Догнала» посадили в автобус і вивезли з міста у супроводі міліції.

Офіційний сайт Бучацької єпархії УГКЦ повідомив, що церква зіштовхнулась із рейдерством пропагандистського характеру, яке прагне дезінформувати вірян і підірвати довіру пастирів, щоб поділяти і керувати.

О. Мирон Бендик, ректор Дрогобицької семінарії УГКЦ пояснив, що «мета антицерковної кампанії – послабити УГКЦ через розкол, скерувати енергію Церкви на внутрішні чвари, спинити її динамічне просування на схід і замкнути в Галичині. Якщо така «підгорецька реформа» не здобуде собі ширшої підтримки, то бодай «відщипнути» від УГКЦ якусь групу вірних, зареєструвати як окрему Церкву і розколювати УГКЦ вимогою «погодинних богослужінь».

О. Мирон Бендик нагадав, що «цю технологію також використовували в Галичині в 90-і роки ХХ століття, розпаливши боротьбу різних «конфесій» за храми і церковне майно». Але «не виключено, що після завершення «реформи» отці дадуть команду своїм прихильникам возз’єднатися з Російською Православною Церквою і певним чином відтворити впливи цієї Церкви в Галичині. Адже після провалу і втрати Галичини було б наївно думати, що РПЦ змириться з цією поразкою. Тому для РПЦ і певних політичних кіл у Росії вигідна «реформа» підгорецьких отців, наслідки якої давали б РПЦ хоча б якісь шанси відновлення її присутності в регіоні з високою релігійністю населення», – пояснив ректор Дрогобицької семінарії УГКЦ. А також нагадав, що «не слід забувати, що отці регулярно роблять «жести дружелюбності» в бік Москви і, напевно, це невипадково».

О. Борис Ґудзяк, ректор Українського Католицького Університету пояснив: «Шкода самих «отців», а ще більше – їхніх прихильників, бо прийде момент (так буває зі всіма схизматиськими, сектанськими тенденціями, які самі себе вивищують і визначають як єдиний критерій істини), коли наступить велике розчарування».  «Можливо, їхні послідовники, згіршені фанатичним досвідом, взагалі можуть потім відпасти від віри або, –  як зазначив о. Борис Ґудзяк, – зазнати глибокої психічної травми».

У своєму зверненні до мирян УГКЦ духовенство Чорткова просить мирян дбати про єдність Церкви у своєму домі, на місці праці, в громадській діяльності. І нагадує, що кожен проповідник, який влізає в насильницький спосіб до храму людської душі і хоче заволодіти дорогоцінним серцем – це злодій і розбійник. Духовенство у своєму зверненні наголосило, що осуджує вчинки тих людей, які маскуються і присвоюють ім’я Української Греко-Католицької Церкви, не маючи до неї жодного відношення, і підтвердило, що їхнє серце б’ється не для нашої Церкви, не для України, не для її народу.

Довідка

Екс-монахи Антонін-Ілля Догнал, Ричард-Методій Шпіржік, Самуїл Р. Обергаусер раніше належали до ліквідованої у 2004 році Чеської делегатури отців-василіян. Четвертий отець — Василь-Маркіян Гітюк — українець. На сьогодні здійснюють свою діяльність у селі Підгірці на Львівщині.
Конфліктна ситуація з цими священнослужителями розпочалася 2003 року, коли вони виступили проти призначення Ватиканом на посаду екзарха Рутенської Греко-Католицької Церкви в Чехії словака о. Ладислава Гучку. Вони спробували зареєструвати громаду УГКЦ, але робили це без згоди церковної влади. Щоб частково зменшити напругу, весь провід Чеської делегатури отців-василіян було відіслано до України, а одного члена до Англії.
13 червня 2004 року Х Генеральна Капітула (Колегія керівних осіб ордену) Василіянського Чину св. Йосафата прийняла рішення про ліквідацію Чеської делегатури. Від Чину було відсторонено 21 члена делегатури. Монахи, які на той час перебували у Підгорецькому монастирі і які також належали до розформованої Чеської делегатури ЧСВВ звернулися з поданням до Папи і перебували у Василіанському Чині до остаточного вирішення питання.
Перебуваючи в Україні вищезгадані отці працювали реколектантами у Свято-Благовіщенському василіанському монастирі, однак згодом їх діяльність була в основному зорієнтована на критику керівництва УГКЦ та інших церковних інституцій.