«Партія регіонів» вирішила «запрягти» у виборчі списки авторитетних жителів краю і на їх авторитетні прорватися у місцеві ради.

– Найчастіше першу п’ятірку списку кандидатів від «Партії регіонів» складають голова РДА, головний лікар районної лікарні, начальники управлінь ОДА або ж представники великого в районі бізнесу, – каже Святослав Липовецький, координатор громадської кампанії «Опора».

Як бачимо, в п’ятірках ті люди, які просто не могли відмовити у зв’язку із своїми посадами. Зрештою, не лише в п’ятірках. За даними Липовецького, держслужбовцями є більшість кандидатів від «Партії регіонів».

– Наприклад, у списку до Козівської районної ради із 33 кандидатів у депутати 22 є держслужбовцями чи бюджетниками. Це, як правило, директори шкіл, – каже Липовецький. – Ми говорили про це під час зустрічі з головою облдержадміністрації Михайлом Цимбалюкам, він на це відповів, що чимало держслужбовців іде і в списках інших партій, зокрема, УНП. Але в УНП ідуть члени партії.

Як виявилося, у регіоналів з цим складніше, іноді доходить до казусів.

– У списках до Лановецької райради взагалі немає жодного члена «Партії регіонів», – каже Липовецький. – У списку кандидатів у депутати до Бучацької районної ради із 39 осіб у списку лише 2 є членами «Партії регіонів», усі інші – позапартійні. У тому числі й перша п’ятірка кандидатів – голова райдержадміністрації, двоє його заступників, головний лікар районної лікарні та начальник відділу освіти РДА. При тому що за партійною логікою в п’ятірці мав би бути як мінімум голова районної організації «Партії регіонів».

Як виглядає, не склалося в районах у регіоналів з гідними кадрами. Але це наразі. Бо «пророцтва» Ореста Муца про те, що колишні патріоти будуть «пачками здаватися в полон» починають помаленьку збуватися. Хто під тиском, хто через погрози, хто з любові до посади – але таки «здаються».