впливові люди, тернопілля, 2011, хоптян, надал, муц, кайда, семенюк, бортняк, гута, гоч, коломийчук, демкура

Ми вирішили не відходити від своїх традицій і пропонуємо нашим читачам рейтинг впливовості за перший квартал 2011 року. Звичайно,  новинний портал “За збручем” не претендує на істину в останній інстанції, але ми спробували врахувати масу обставин, щоб видати для наших читачів максимально об’єктивне дослідження.


1. Валентин Хоптян, голова Тернопільської обласної державної адміністрації

Дана номінація до Валентина Хоптяна відійшла за посадою. В Україні зараз такі часи, що голова обласної адміністрації як намісник Президента має найбільші владні повноваження.

Мабуть, теоретичне трактування цього факту поки що завадило у перші  100 днів  свого врядування Валентину Хоптяну стати реальним та дієвим господарем ситуації. Адже управляти це не стільки наганяти страх та ставити завдання, а й вміння бути арбітром та перебувати над процесом. Якщо в окремо взятому Підволочиському районі такий кавалерійський наскок ще пройшов, то в Тернополі, який останніми роками здобув репутацію заполітизованої території, такий бліцкриг не вдався. Можливо, це від нерозуміння специфіки Галичини та того, що тут те, що прижилося б у сусідній Хмельничинні чи в окремо взятому призбручанському районі, не спрацьовує. Ні такі методи, ні показна”салтиковщина” тут не проходять. Крім того, дався взнаки малий досвід роботи в публічній площині, відсутність власної команди та невміння оточення правильно побудувати зовнішні комунікації. Якщо Цимбалюк цій частині своєї роботи приділяв значну увагу, то у його наступника  повний провал у спілкуванні із зовнішнім позавладним світом.

Тому й виходить, що непогані  ініціативи, з якими виходить Хоптян, перетворються часом в комічні. Чого тільки варті розмови про придбання плазмових телевізорів для шкіл чи освітлення вулиць у райцентрах та селах методом народної будови. Принагідно зазначимо, що на відміну від попередників, Хоптян більшість своїх обіцянок виконує. Телевізори є практично у всіх школах області, а освітлення, незважаючи на сарказм опозиціонерів, подекуди починає з’являтися.
Інша справа – гучні обіцянки про гроші з Києва. Тут новий намісник встиг всім розповісти і про басейн в Тернополі, десятки мільйонів на дороги та багато іншого. З цим у Хоптяна можуть виникнути проблеми. Щоправда, це може вплинути лише на громадську думку. На решта атрибутів влади це не впливає, якщо за спиною впливовий київський «заступник».

2. Сергій Надал, міський голова Тернополя

У рейтингу впливовості міський голова піднявся на кілька позицій. За досить короткий період  Надал став повноправним господарем у місті. В його руках зосереджені практично всі важелі управління містом. Ключові господарські посади дісталися або вірним йому колишнім працівникам податкової, або близьким довіреним особам. Також монолітною, незважаючи на численні спроби опонентів її розхитати, залишається однопартійна більшість.

Усе це дозволяє представнику «Свободи» впевнено почуватися і маневрувати  у середовищі «прорегіональної» владної еліти. Надал чітко зорієнтований  на субординацію в офіційних відносинах з обласною виконавчою владою, стараючись оминати гострих кутів.  Єдиний виняток – публічне протистояння із заступником губернатора Петром Гочем, який очолює в міській раді фракції Партії Регіонів. З іншого боку, такий конфлікт вдалий фон для зображення власного віртуального образу – як опозиціонера до Партії Регіонів

3. Орест Муц, народний депутат  України

Порівняно з попереднім рейтингом одіозний нардеп в рейтингу ZZ перемістився на сходинку вище. І це об’єктивна реальність. Якщо за Цимбалюка Муц з власної ініціативи виконував роль такого собі політичного комісара, то за Хоптяна його статус в середовищі владної обойми значно підріс. Одна з причин – вдало проведена операція спрямована на послаблення впливу «Свободи» в облраді. Це сталося внаслідок бездіяльності тервиборчкому з оприлюдненням прізвищ нових депутатів. Внаслідок цього склалася ситуація, що без ПР і її тушок неможливо прийняти жодне позитивне рішення. У такий спосіб головний регіонал області створив для Хоптяна «теплу політичну ванну».

Не випадково, Муц зараз має вплив на процес прийняття кадрових рішень. Наприклад, він добився призначення свого давнього товариша Автанділа Мдінарадзе головою Збаразької РДА. Крім того, йому вдалося домогтися звільнення з посади директора ДП «Тернопільстандартметрологія» Євгена Мельничука. На цю та інші звільнені у такий спосіб посади нардеп, очевидно, просуватиме своїх ставленників. Якщо в першому випадку з Мдінарадзе мова йде про підсилення адмінресурсу на Збаражчині, де Муц збирається кандидувати на виборах до Верховної Ради, то в другому – про розстановку  відданих людей на так званих «ресурсних» посадах.

4. Олексій Кайда, голова Тернопільської облради

Голова облради і надалі залишається головним політиком області. Однак у міжвиборний період вплив політики на життя області менший, що й зумовлює тимчасове пониження у рейтингу впливовості. З часом стало, очевидно, й те, що Кайда помилився з розстановкою своїх кадрів у команді Надала. Його людина у виконкомі – Володимир Камінський – встиг «відзначитися» на інших, ніж владних поверхах.

Непроста також ситуація з визнанням повноважень нових «свободівських» депутатів в облраді. Досвідчений політичний гравець Кайда безумовно шукатиме способи, щоб виплутатися з непростої ситуації з найменшими втратами.

5. Владика Василь Семенюк, Єпарх Тернопільсько-Зборівський

Моральний і духовний авторитет нашого часу. І хоч у час, коли цінизм і раціо, як ніколи популярні серед тих, хто приймає рішення, вічні цінності незмінні.

6. Федір Бортняк, начальник  Управління МВС в Тернопільській області

Підвищення в рейтингу головний міліціонер має завдячувати попередньому губернаторові. Розповідають, що зараз він є його «очами і вухами» на Тернопільщині. З іншого боку, відхід Цимбалюка додав Бортняку самостійності. Як і генерал Максимов свого часу, Бортняк поступово стає окремою одиницею влади. До нього йдуть домовлятися “і праві, і ліві”.

7. Іван Гута, керівник агрохолдингу «Мрія»

Аграрний магнат непомітно дистанціювався від владного середовища. Якщо за Цимбалюка Гута був серед головних меценатів глобальних соціальних проектів влади, то зараз «Герой України» зосередився на реалізації розпочатих та допомозі в реалізації локальних проблем, таких як, наприклад, допомога в освітленні вулиць окремих його базових сіл.

Це пов’язано з тим, що мультимільйонер не має таких близьких особистих контактів з новим головою облдержадміністрації. Особливим чином, це на його бізнес не впливає.

.

8. Петро Гоч, заступник голови Тернопільської  обласної державної адміністрації

Більшість здобутків нардепа Ореста Муца пов’язують з цією молодою особою. Тому його поява у нашому рейтингу засвідчує зростання впливів цієї групи.

Крім того, Гочу вдалося ще й стати окремим центром впливу в середовищі  ОДА. Користаючись відсутністю конкуренції серед колег  та тривалим непризначенням на посаду керівника апарату ОДА людини Хоптяна – Юрія Желіховського, Гоч довший час залишався єдиною стабільною фігурою в обоймі облдержадміністрації.

9. Василь Коломийчук, 1-ий заступник голови ОДА

Екс-губернатор області часів Леоніда Кучми відповідає за питання села. За збігом обставин таку ж фахову спеціалізацію “тягне” його безпосередній керівник. Зрозуміло, що більш досвідчений Коломийчук повинен постійно відступати. У владі дуже не люблять, коли хтось краще “дублює” функції за шефа, особливо, коли той амбітний. Тому в кулуарах з різною періодичністю виникають розмови то про те, що куратора сільського господарства можуть відправити піднімати інші “цілини”, то про те, що теперішній його керівник збирається на підвищення і декому дорога до повернення на посаду №1 відкрита. Де тут правда, а де припущення знають напевне тільки ті, про кого йде мова.

10. Тарас Демкура, підприємець

У наш час важко знайти бізнес рівновіддалений і практично незалежний від влади. Такою є маркетингова мережа з продажу косметики та інших суміжних товарів «Емвей». Це своєрідна мережева піраміда на вершині якої тернопільське подружжя Демкур.

У наш час – велика цінність мати серйозні доходи і бути вільними від будь-яких зобов’язань перед владою і фіскальними органами.

Попередній рейтинг ZZ можна подивитися тут.