Сотні тернополян святили воду на березі басейну «моржатника» у парку «Топільче». Більше тисячі тернополян прийшли й на міжконфесійне водосвяття, яке пройшло біля дерев’яного хреста у парку ім.Т.Шевченка.

Воду в «моржатнику» почали освячувати об 11.00. Після того, як отець Зінкевич загасив у водоймі зв’язані докупи свічки та закінчив відправу, у воду почали стрибати та спускатися сходами десятки людей.

Серед них – і літні чоловіки, і молоді жінки. Були люди, які вже десятки років займаються моржуванням, а були й ті, хто у крижану воду занурився вперше у житті.

– Я моржую ще з 1996 року, – розповідає, стоячи по груди у крижаній воді, тернополянин Олександр Бойко. – Сьогодні вода освячена. Відчувається, що вода особлива. Тільки от якби ще й мороз був, то було б набагато краще. Вода холодна, незважаючи на плюсову температуру. Однак атмосфера не та.

А от тернополянин Дмитро Конопчук цьогоріч занурився у холодну воду вперше.

– Я прийшов з дружиною, але вона не купалася, – каже чоловік. – Вирішив спробувати свою мужність. І мені сподобалося. Думаю, тепер почну загартовуватися, і наступної зими купатимуся періодично.

А біля хреста у парку Шевченка воду освячували у великому резервуарі. Традиційної ополонки у формі хреста на льоду не вирізали, адже лід цими днями – недостатньо міцний, щоб на нього безпечно виходили люди.

Службу провадили священики різних конфесій. Був і владика Тернопільський і Зборівський УГКЦ Василь Семенюк, і єпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ (КП) Нестор Писик.

Після посвячення натовп людей ринув набирати Йорданську воду. Відразу утворилася тиснява, але через деякий час люди порозумілися і вишикувалися в чергу.

Віталій ДЕРЕХ, «20 хвилин»